Ramsåsa branden

 

 

2011-09-22

 

Se video av branden på Ystad Allehandas sida:

http://www.ystadsallehanda.se/webbtv/article1548499/Webb-tv-Se-vindkraftverket-brinna.html

 

 

I Ystad Allehanda kan vi läsa:

Brand i vindkraftverk

http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article1548303/Brinnande-vindkraftverk.html

 

Text: Jenni Dahlgren
Publicerad 21 september 2011 10.40 Uppdaterad 21 september 2011 19.222011-09-21 10:40:11


Ramsåsa.En kraftig brand i ett vindkraftverk gjorde att ett stort område kring Lilla Ramsåsa fick spärras av under onsdagen. På grund av fara för el och fallande föremål kunde brandmännen bara stå och se på hur turbin och vingar förvandlades till kol.
När räddningstjänsten fick larmet vid tiotiden befarade man först att det fanns människor i vindkraftverket och kallade därför in extra styrka från Ystad.

– Larmet sa att det var personal på plats så i det första skedet visste vi inte vad det innebar, säger Magnus Fogelberg, insatsledare på Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.

Snart stod det dock klart att inga människor befann sig i fara. Att släcka elden med vatten var inte genomförbart.

– Verket är strömförande och 77 meter högt så vi måste ha ett säkerhetsavstånd på 200 meter, säger Magnus Fogelberg.

Det är oklart hur branden egentligen startat men eftersom det brunnit i turbinen och vingarna verkar stora delar av vindkraftsverket vara förstört.

– Vi kan bara konstatera att branden uppstått i en känslig del och att verket förmodligen har blivit allvarligt skadat, säger Robert Östman, vd på Enercon servicebolag.

Han säger att det var en ren tillfällighet att de två serviceteknikerna som upptäckte branden utförde ett arbete på ett närliggande vindkraftverk.

– Det hade ingenting att göra med vindkraftverket som brann utan de blev bara vittnen till händelsen, säger Robert Östman.

Polisen spärrade av området och efter räddningstjänstens insats var det bara att vänta på att strömmen skulle kopplas bort. Något som innebar att Enercon fick kontakta Eon.

Att det börjar brinna i ett vindkraftverk är mycket ovanligt.

– Vi har för närvarande 63 installerade E-63 turbiner runtom i Sverige. Vi har inte haft några kända brandtillbud sedan vi började installera dem för 12 år sedan, säger Robert Östman.

Teknisk undersökning

När elden väl har slocknat ska Enercon utreda vad som hänt.

– Jag har kontaktat vårt globala kontor för att påbörja den tekniska undersökningen så fort som möjligt, säger Robert Östman.

Magnus Fogelberg säger att det fallit ned en hel del material från vindkraftverket.

– Det handlar om material av plast och glasfiber och det är möjligt att vingarna faller ned.

 

 

Mera från Ystad Allehanda:

Securitas vaktar vindkraftverket

http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article1549080/Securitas-vaktar-vindkraftverket.html

 

Text: Jenni Dahlgren
Publicerad 22 september 2011 19.35 Uppdaterad 22 september 2011 19.552011-09-22 19:35:06 


Tomelilla.Allmänhetens nyfikenhet över det brinnande vindkraftverket blev alltför stor och sedan onsdagskväll vaktar Securitas området. Samtidigt har Enercons huvudkontor i Tyskland skickat en delegation till platsen.
Sedan ett vindkraftverk började brinna i onsdags har det varit stor uppståndelse i området kring Lilla Ramsåsa. Förutom räddningstjänst, polis och berörda parter har folk stannat till vid avspärrningarna för att ta kort och ta sig en närmare titt på det inträffade.

– Det är massor av människor som sett branden när de passerat och stannat till samt klivit över avspärrningarna. Till slut fick jag kalla in Securitas som nu vaktar området så att ingen kommer till skada, säger vindkraftverkets ägare Bengt-Arne Henningsson.

Stod i lågor

Själv fick han veta att hans vindkraftverk stod i lågor av en granne.

– Grannen såg att det börjat brinna och under tiden jag ringde 112 kom räddningstjänsten fram till brandplatsen.

Bengt-Arne Henningsson säger att en delegation från Enercons huvudkontor i Tyskland är på väg till Ramsåsa för att ta en titt på det skadade vindkraftverket och med egna ögon bilda sig en uppfattning om vad som kan ha orsakat branden.

– Det här är så pass ovanligt och jag måste säga att jag tycker det känns skönt med ett företag som tar allvarligt på säkerheten.

En vinge har redan lossnat och trillat ned från verket och servicetekniker ska nu göra en riskbedömning. Bland annat försöker man att jorda elen i det drabbade verket. För Bengt-Arne Henningssons del kommer det att bli en hel del pappersexercis med försäkringsbolag och annat. Men det sörjer han inte.

– Det viktigaste är att se till att området är säkert och att det inte är strömförande, säger Bengt-Arne Henningsson.

Man kan inte heller veta säkert om turbinen är helt släckt i nuläget. På en plats en bit bort håller Bengt-Arne Henningsson på att gjuta en platta för ett nytt vindkraftverk.


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Föreningen Fri Horisont Österlen © 2011 • All rights reserved • Free to read

www.frihorisont.eu